tiistai 6. heinäkuuta 2010

Sitruuna-mansikka-tuulihatut

Tuulihatut ovat hyviä ja loppujen lopuksi melko helppoja tarjottavia melkeinpä tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kunhan taikinan vaivautuu tekemään ja hatut paistamaan, niitä on helppo muokata mielensä ja tarpeen mukaan erilaisiksi suolaisiksi ja makeiksi versioiksi. Syksyllä Joonatanin synttäreillä tarjosin suolaisia tuulihattuja kinkku ja kala täytteillä, mutta omille synttäreilleni halusin tehdä makeita tuulihattuja. Täytin tuulihatut sitruunajugurttimoussella ja tuoreilla (tosin taisivat olla portugalilaisia vielä toukokuun lopulla) mansikoilla. Kuvankin niistä mielestäni otin, mutten sitäkään löytänyt mistään. Jos tulee vastaan, pitää lisätä.

Tuulihatut (ohje on kirjasta Isotalo, Kuittinen: Kotiruoka)
100g rasvaa
2dl vettä
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3 munaa

Kiehauta rasva ja vesi kattilassa. Lisää kaikki jauhot kerralla, jatka kuumentamista ja sekoita voimakkaasti haarukkavatkaimella, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista. Anna seoksen jäähtyä.

Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Tässä vaiheessa kannattaa käyttää sähkövatkainta. Jatka vatkaamista, kunnes taikina on kiiltävää ja notkeaa.

Pursota (tai vaihtoehtoisesti nostele kahdella lusikalla) taikinasta nokareita pellille leivinpaperin päälle. Tuulihatut kohoavat noin kaksinkertaisiksi paistamisen aikana. Annoksesta tulee noin 12 suurta, 40 keskikokoista tai 80 aivan pientä tuulihattua.

Paista uunin keskitasossa 200°C noin 15-30 minuuttia koosta riippuen. Älä avaa uuninluukkua paistamisen alkuvaiheessa, etteivät tuulihatut laske. Valmis tuulihattu on kullankeltainen, kevyt ja pinnaltaan kuiva. Anna tuulihattujen jäähtyä pellillä.

Leikkaa tuulihattujen kansi irti täyttämistä varten. Täytä mieleiselläsi täytteellä juuri ennen tarjoilua.

Sitruuna-mansikkatäyte
1prk Bulgarianjugurtti sitruunaa
2dl vispikermaa
(sokeria)
Tuoreita mansikoita

Valuta jugurtti. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää jugurtti sekaan. Maista ja mausta halutessasi sokerilla (mielestäni ei tarvinut). Täytä tuulihatut moussella ja lisää moussen päälle viipaloitu tuore mansikka, laita kansi paikoilleen.

1 kommentti:

  1. Mun on monta kertaa pitänyt tehdä tuulihattuja, mutta en ole saanut aikaiseksi! Kuulostaa herkullisilta!

    VastaaPoista