torstai 21. heinäkuuta 2011

Suklaakakku

Herra Kurittoman juhlissa tarjottiin myös suklaakakkua, joka sopii lähes kaikille: ohje on sopiva vegaanille, keliaakikolle, muna- ja maitoallergiselle. Se taisikin olla ainut tarjottava, joka sellaisenaan oli kaikille meidän vieraillemme sopiva :) Kakku oli herkullista, joskin TODELLA makeaa. Ohjetta varmaan voisi helposti soveltaa myös vähemmän allergikkokakuksi ja käyttää esimerkiksi tavallisia jauhoja, ellei kakkua tarjoa jollekin keliaakikolle. Soija maistui mielestäni aavistuksen läpi, mutta monet muut kakkua syöneet olivat sitä mieltä, että soija ei maistu kakussa. En ole riittävän perehtynyt maidon ja soijamaidon kemiallisiin koostumksiin, enkä ole varma, sopisiko tavallinen maito, mutta olen sitäkin ajatellut joskus testata, kun ei tarvitse olla maidotonta kakkua. Ohje on Glorian ruoka ja viini -lehdestä, numerosta 1/2011 ja otsikoitu osuvasti "Suklaaunelma kaikille". Kuva on järkyttävän kamalan huono ladullisesti, koska kakusta ei varsinaisesti ollut kunnollista kuvaa, tämä on vain toisesta kuvasta rajattu.





VEGAANIN SUKLAAKAKKU
12 palaa (tosin, tämä on niin makeaa, että tästä tulee paljon enemmän)

5dl vaniljalla maustettua soijamaitoa
2tl omenaviinietikkaa
4dl sokeria
2dl rypsiöljyä
1rkl vaniljasokeria
4dl gluteenittomia jauhoja
1½dl tummaa, maidotonta kaakaojauhetta
1½tl soodaa
1½tl leivinjauhetta
1/4tl suolaa

Suklaakreemi
250g kasvimargariinia
2½dl kaakaojauhetta
1kg tomusokeria
3/4dl vaniljalla maustettua soijamaitoa
2tl vaniljasokeria

Lisäksi
n. ½dl appelsiinimehua tai vaniljalla maustettua soijamaitoa kostutukseen
4dl tuoreita tai pakastettuja marjoja (esim. karhunvatukoita tai vadelmia)

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita soijamaito ja etikka kulhossa ja anna seoksen tekeytyä mutama minuutti. Lisää sokeri, öljy ja vaniljasokeri. Sekoita hetki sähkövatkaimella tai vispilällä, kunnes taikina alkaa vaahdota. Sekoita kuiva-aineet keskenään ja sekoita ne nesteeseen kahdessa erässä.

Jos käytät pinnoitettua irtopohjavuokaa (halkaisija noin 21cm, itse olen käyttänyt 22cm), sitä ei tarvitse voidella eikä jauhottaa. Voit halutessasi pingottaa pohjan ja reunan väliin palan leivinpaperia, joka auttaa kakun irrottamista. Voitele pinnoittamaton vuoka kasvimargariinilla ja jauhota esim. kookoshiutaleilla tai pähkinäjauhoilla. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunin alatasossa noin 45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys tikulla: pistä tikulla kakun paksuimpaan kohtaa. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis. Älä paista kakkua liikaa, ettei se kuivu.

Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 15 minuuttia. Irrota kakku vuoasta työpöydälle ja anna sen jäähtyä täysin. Leikkaa kakku 2 tai 3 kerrokseen.

Valmista suklaakreemi: Vaahdota margariini kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää kaakao ja sekoita hyvin. Sekoita tomusokeri samaan aikaan muutamassa erässä taikinaan. Lisää vaniljasokeri ja jatka vatkaamista muutama minuuttiatai kunnes seos on kuohkeaa.

Kokoa kakku: Kostuta kakkulevyt kevyesti mehulla tai soijamaidolla- Levitä kreemi kakkulevyille kuumaan veteen kastetulla ja kuivatulla veitsellä. Nosta kakkulevyt päällekkäin tarjoiluvadille. Koristele kakku marjoilla tai hedelmillä.

Lehdessä oli vielä vinkki: Kakkupohjan voi halutessaan leipoa ja leikata etukäteen pakastimeen. Ota kakkulevyt huoneenlämpöön noin tunti ennen täyttämistä. Halutessasi voit levittää ohuen kerroksen mustikka- tai vadelmahilloa kakkupohjille.

Omana huomautuksena voisin kertoa, että taikina on ennen uuniin laittamista todella epäilyttävä. Kun tein kakkua ensimmäistä kertaa, olin todella epäluuloinen sen suhteen, kun laitoin sen uuniin. Kummasti siitä kutienkin hieno kakku tuli. Toisekseen, suosittelen ehdottomasti sitä leivinpaperia sinne pohjan väliin, erityisesti sen taikinan epäilyttävyyden takia, itsestäni ainakin tuntui, että se oli niin löysää, että olisi valunut välistä pois, ellei siellä olisi ollut leivinpaperia välissä. Ja kolmannekseen, itse ainakin täytin kakun kerros kerrallaan ja kasasin vähän samaan tyyliin kuin täytekakun. Valmiiksi täytetyn kukkulevyn siirtely kuulostaa mielestäni jotenkin hankalalta, kun sen voi kuitenkin helposti täyttää siinä omalla paikallaankin.

Mutta hyvää tämä kakku on!

Loput synttärijutut lisäilen toisella kertaa, nyt täytyy lähteä vahtimaan, ettei oravat tule sisälle, enkä kykene samalla kirjoittamaan :/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti