keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Sokerikakkupohja

Teen lähes poikkeuksetta sokerikakkupohjani mummultani perityllä reseptillä. En tiedä, mistä resepti alunperin on tullut mummulleni käyttöön, mutta meillä sitä on "aina" käytetty. En ole nähnyt missään muualla vastaavaa reseptiä, mutta mielestäni tämä on ehdottomasti paras ohje. Maizenalla pohjasta tulee ihanan pehmeä ja kuohkea, eikä munia tarvitse niin paljon kuin tavallisessa vehnäjauhopohjassa. Makukin pohjassa on hyvä, eikä maizena maistu samanlailla "läpi" kuin perunajauho.

Pohja tosiaan on kuohkeampi kuin tavallinen vehnäjauhopohja ja sen takia samalle vuokakoolle riittääkin pienemmän munamäärän massa. Ohjeessa mainittu yleensä käyttämäni vuokakaoko.

2 munaa (20cm pyöreä vuoka)
1dl sokeria
40g maizenaa
1rkl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

3 munaa (22cm pyöreä vuoka)
1,5dl sokeria
60g maizenaa
2rkl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta

4 munaa (24cm pyöreä vuoka)
2dl sokeria
80g maizenaa
2,6rkl vehnäjauhoja
2,6tl leivinjauhetta
 
5 munaa (26cm pyöreä vuoka)
2,5dl sokeria
100g maizenaa
3,3rkl vehnäjauhoja
3,3tl leivinjauhetta

6 munaa (suorakaide lasagnevuoka/28cm pyöreä vuoka (itselläni ei ole näin isoa pyöreää vuokaa, mutta samalla logiikalla pitäisi toimia tämän kokoisessa pyöreässä vuoassa))
3dl sokeria
120g maizenaa
4rkl vehnäjauhoja
4tl leivinjauhetta

HUOM!
Opin leivontafoorumilta, että kun munat ja sokerin vatkaa riittävän hyvin, ei kakkupohjaan tarvitse laittaa ollenkaan leivinjauhetta. Ennemminkin se saattaa olla huono, koska silloin kakkupohja saattaa kohota liian nopeasti liikaa, joka aiheuttaa ongelmia (kuten repeäminen tai lässähtäminen). Jätän nyt kuitenkinleivinjauheet vielä ohjeisiin, jos joku haluaa itse kokeilla ja todeta. :)

Mittaa sokeria lukuunottamatta kuivat aineet kippoon ja sekoita keskenään. Vatkaa toisessa kulhossa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Pintaan saa jäädä enemmänkin kuin vain kertaalleen kahdeksikko, mutta vähintään sen verran. Lisää siivilän läpi kuivat aineet ja sekoita nopeasti ja varovasti tasaiseksi. Älä kopistele kuloa tarpeettomasti (esim. vatkaimia kulhon reunaa vasten). Kaada massa voideltuun vuokaan ja paista noin 200°C, kunnes kakku alkaa irrota reunoilta ja tikkuun ei tartu mitään, kun sillä kokeilee kakun keskeltä.

Jos kakun pinta tummuu paistettaessa liikaa, voi paiston loppu vaiheessa laittaa pohjan päälle puhtaan, kuivan leivinpaperin päälle estämään tummumista. Uunin avaamista liian aikaisin (ja muutenkin turhaan) kannattaa välttää, koska pohja saattaa lässähtää. Tämä pohja on muutenkin herkempi lässähtämään kuin tavallinen vehnäjauhopohja, mutta ehdottomasti vaivan arvoinen!

Kuvaa minulla ei ole pelkästä pohjasta, mutta täytynee räppäistä ensi kerralla, kun sellaisen paistan ja lisätä sitten tänne. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti